مختصری در مورد زندگی در کازان
- توضیحات
- دسته: ثابت
- منتشر شده در 23 آذر 1392
- نوشته شده توسط Super User
- بازدید: 13951
1- معرفی جمهوری تاتارستان و شهر کازان
کازان پایتخت جمهوری تاتارستان در کرانه چپ رود ولگا و در کنار رودخانه زیبای کازانکا واقع شده است. این شهر از آسمان به دیده شدن مناره هایش شهرت دارد. گذشته ی سختی که بر مسلمانان این دیار سایه افکنده بود، شیرینی خود را در رویت این منارهها به فضا میافشاند. اینها تنها مناره نیستند بلکه نشانهای از بروز باورهای پنهان شده در جان مردم این دیار هستند که سالها حکومت بالشویکی کوشید تا با تسلط بر سرزمین و افکار مردمان این دیار آموزههای تهی خود را جایگزین باورهای دینی مردم کند و نتوانست.
کازان 3/425 کیلومتر مربع مساحت دارد و با حدود بیش از 3/1 میلیون نفر جمعیت پرجمعیت ترین شهر این جمهوری است. تنوع ملیتهای مختلف ساکن در این شهر تا آنجاست که بیش از 100 ملیت متفاوت در آن زندگی میکنند.
همچنین این شهر موطن 22 جامعه ملی ـ فرهنگی است. به لحاظ قدمت این شهر دارای تاریخی بیش از 1000 سال است. در سال 2005 شهر کازان هزار سالگی خود را جشن گرفت.
پیشینه تاریخی تاتارستان:
روسها اصطلاح تاتار را به همه مسلمانان ترک تبار ساکن در روسیه اروپایی اطلاق میکنند. تاتارها یکی از بزرگترین قومهای ترک زبان میباشند که در سراسر روسیه و برخی دیگر از جمهوریهای آسیای مرکزی و قفقاز پراکندهاند. قوم تاتار زمانی به مردم ساکن حاشیه رود ولگا و شبه جزیره کریمه اطلاق میشد. نخستین دولتی که در منطقه تاتارستان کنونی تاسیس گردید بلغاریای ولگا نام داشت که در فواصل قرون 7 تا 13 میلادی بر این سرزمین و برخی مناطق پیرامونی آن حکمروایی میکرد. این دولت مناسبات تجاری خود را بر حوزههای وسیعی از اورآسیا، خاور میانه و منطقه بالتیک گسترانیده بود. اسلام نخستین بار توسط مبلغین مسلمان که در سال 992 میلادی از بغداد گسیل شده بودند، به مردمان این منطقه معرفی گردید. با هجوم ارتش مغول در اواخر دهه 1230 میلادی، دولت بولغاریا ولگا منقرض گردید و متعاقب آن با تجزیه حکومت طلایی ترکان و تاتارها، مردم تاتار در مناطق کازان، آستاراخان، سیبری، کاسیمو، کریمه، مشچری و ناگای استپس پراکنده شدند. اما مجددا در دهه 1430 میلادی این منطقه به عنوان پایگاه خانات کازان استقلال خویش را بازیافت و شهر کازان به عنوان پایتخت این منطقه انتخاب گردید.
تاتارستان در 30 آگوست 1990 به عنوان یک دولت دارای حق حاکمیت، اعلام استقلال نمود. در طی سالهای 1991 تا 1994 تاتارستان یک دولت مستقل دوفاکتو بود و در سال 1992 در یک همه پرسی، 62% مردم این منطقه به استقلال از روسیه رای دادند. سرانجام تحت فشار کرملین، هیات حاکمه وقت تاتارستان مجبور شدند از تعقیب موضوع استقلال خودداری ورزند و در نهایت به یک نوع خودمختاری در حد عالی از مسکو بسنده نمودند. در 15 فوریه 1994، قرارداد تفکیک اختیارات با دولت مرکزی روسیه و نیز توافقنامه ی دیگری در خصوص حدود اختیارات در حوزه روابط اقتصادی خارجی به امضا رسید که به عنوان مبانی تقسیم وظایف و حیطه اختیارات دولت مرکزی روسیه و این جمهوری به حساب میآید. بر همین اساس این جمهوری امکان برقراری ارتباط مستقیم با کشورهای متعددی را یافته است. کشورهای غربی از جمله آمریکا، آلمان، ایتالیا و ترکیه همکاری نزدیک اقتصادی با تاتارستان دارند و این جمهوری نیز 14 نمایندگی در خارج از روسیه دارد. ضمن آن که دو کشور ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در این جمهوری سرکنسولگری افتتاح کردهاند.
موقعیت جغرافیایی تاتارستان:
تاتارستان یکی از جمهوریهای فدراسیون روسیه است که در 800 کیلومتری شرق مسکو قرار دارد.مساحت آن برابر 2/67836 کیلومتر مربع است.این جمهوری در مرکز فدراسیون روسیه و در شرق بخش اروپایی و در قسمت میانی رود ولگا قرار دارد، از شمال به جمهوری ماری و اودمورت، از شرق به جمهوری باشقیرستان، از غرب به جمهوری چوواش و از جنوب به استانهای اولیانوفسک، سامارا و اورنبورگ محدود است.
آب و هوای تاتارستان معتدل قارهای است و دارای زمستانهای طولانی و سخت و تابستان گرم(البته در مقایسه با زمستان) میباشد. در حدود 5 ماه از سال ( از اواسط نوامبر تا اوایل آوریل یعنی از اواخر آبان تا اواخر فروردین) هوا برفی و یخبندان است. متوسط دمای هوا در زمستان حدود 18 درجه زیر صفر است که البته این درجه دما متوسط است و بعضا دما تا 35 درجه زیر صفر هم می رسد . و در تابستان بطور معمول دما در حدود 20 تا 30 درجه بالای صفر است.
این شهر به 7 منطقه شهری تقسیم شده است:
1- منطقه هواپیما سازی؛ 2 ـ منطقه وحیدوف؛ 3 ـ منطقه کیرفسکی؛ 4 ـ منطقه مسکوفسکی؛ 5- منطقه نوو ـ ساوینوفسکی؛ 6 ـ منطقه کنار ولگا؛ 7 ـ منطقه ساویتسکی
موقعیت اقتصادی:
تاتارستان به لحاظ اقتصادی یکی از توسعه یافته ترین مناطق فدراسیون روسیه به شمار میرود و پس از استان سامارا دومین منطقه صنعتی روسیه محسوب میشود. بیش از 45 درصد از تولیدات تاتارستان را محصولات صنعتی تشکیل میدهند. بیش از 26 درصد نیروی کار تاتارستان در بخش صنعت و نزدیک به 14 درصد از نیروی کار در بخش کشاورزی اشتغال دارند. غلات،کنف،چغندر قند وسیب زمینی وانواع میوه وسبزیجات از عمده محصولات کشاورزی تاتارستان است.
ذخایر نفت وگاز تاتارستان نیز بسیار زیاد است تا آنجا که امروزه بیش از 9 درصد از نفت استخراجی فدراسیون روسیه از تاتارستان استخراج میشود. نخستین معادن نفت تاتارستان در سال 1322 شمسی کشف شد و از همان موقع تا امروز مورد بهره برداری قرار گرفته است. همچنین لولههای نفتی تاتارستان دومین خط لوله نفت صادراتی روسیه به شمار میآید.
کازان شهری است که بزرگ ترین بنگاهها و موسسات کارفرمایی را در خود جای داده است، از آن جمله میتوان به کازان ارگسینتز، اتحادیه تولید موتورکازان، هلیکوپتر سازی کازان، اتحادیه هواپیماسازی کازان (به نام گوربونف) کمپرسور ماش کازان، کارخانه تولید لوازم پزشکی و کراسنی وستوک اشاره کرد.
یکی دیگر از اقدامات دولت تاتارستان، ایجاد پارکهای فنآوری است که فضای مناسبی را جهت توسعه تکنولوژیهای پیشرفته فراهم نموده است. در سال 2007 میلادی یکی از پارکهای فنآوری ( ایده IDEA) افتتاح شد.
جمعیت:
براساس آخرین آمار منتشره در اوایل سال 2007 میلادی، جمعیت تاتارستان 3 میلیون و 758 هزار و 800 نفر میباشد. به لحاظ ترکیب قومی، این جمهوری مرکب از 115 قوم مختلف میباشند که تاتارها 9/52 درصد، روسها 5/39 درصد، چوواشها 4/3 درصد، و مابقی اقلیتهای قومی اوکراینی، اودمورتی، ماری، باشقیری، یهود و... میباشند. در حدود 74 درصد جمعیت در شهرها و بالغ بر 26 درصد جمعیت این جمهوری در روستاها زندگی میکنند. 3/46 درصد مردان و 7/53 درصد را زنان تشکیل میدهند.
زبان مردم تاتارستان:
به موجب قانون اساسی تاتارستان دو زبان تاتاری و روسی به میزان برابر به عنوان زبانهای رسمی در این جمهوری به رسمیت شناخته شده است. اما در معابر عمومی و فروشگاهها و مراکز علمی و مدارس و دانشگاهها عمده زبانی که استفاده می شود زبان روسی است.
مذهب در تاتارستان:
مردم منطقه جمهوری تاتارستان از قدیم و به طور مرسوم اغلب پیروان اسلام بودند والبته برخی از پیروان مسیحیت ارتدوکس نیز در این جمهوری زندگی میکنند. البته وقتی گفته می شود اسلام تصور نکنید که اسلام از نوعی که در یک کشور واقعی اسلامی رایج است اینجا نیز رایج است . بسیاری از مسلمانان کازان فقط اسماً مسلمان هستند وشاید در طول عمر خود یکبار هم نماز نخوانده یا روزه نگرفته باشند! بهر حال دین بیش از 50 درصد مردم تاتارستان اسلام (سنی) است و شهر کازان بعنوان مرکز اسلامی روسیه شناخته می شود. در این شهر بیش از 40 مسجد وجود دارد که محل اجتماع و عبادت مسلمانان محسوب می شود.
رسانههای گروهی تاتارستان:
جمهوری تاتارستان در میان سایر جمهوریها و مناطق روسیه، از حیث رسانههای گروهی ( رادیو، تلویزیون، نشریات ادواری و....) دارای جایگاه برجستهای است. از هر 1000 نفر جمعیت این جمهوری، 515 نفر از آنها مشترکان نشریات ادواری هستند، در حالی که میانگین موجود در کل فدراسیون روسیه 219 نفر است. بر طبق آخرین آمار تعداد 1133 موسسه و شرکت رسانهای در تاتارستان به ثبت رسیده است که مشتملند بر:
221 شرکت رسانهای وابسته به دولت - 912 رسانه متعلق به بخش خصوصی
((از مجوع رسانههای فوق، 825 مورد آنها نشریات ادواری هستند.))
256 شرکت رسانهای الکترونیکی شامل 121 شرکت تلویزیونی و 135 ایستگاه رادیویی 10 آژانس خبری
85 ایستگاه رادیویی شهری و منطقه ای
فرهنگ وهنر:
از نظر فرهنگی این جمهوری دارای تاریخ و فرهنگی غنی میباشد. برخی از مشاهیر روسیه نیز در این جمهوری و شهر کازان زندگی کردهاند، که به عنوان مثال میتوان به فئودور شالیاپین خواننده و ترانه سرا، لئو تولستوی (نویسنده) سرگی آکساکوف (نویسنده)، ماکسیم گورکی (نویسنده)، باراتینسکی (شاعر) و درژاوین (شاعر)، اشاره نمود. عبدالله توکای (شاعر) و موسی جلیلی (شاعر)، از برجسته ترین مشاهیر فرهنگی تاتار هستند. دومین سالن کنسرت در خاک روسیه در کازان افتتاح شده است. دارای 7 سالن تئاتر حرفهای، 4 مرکز ارکستر بزرگ، 13 موزه، 5 سالن نمایشگاهی و گالری و بیش از 50 مدرسه هنر و موسیقی میباشد. 300 کتاب خانه مختلف، 7 سینما- تئاتر و بیش از 50 مرکز فرهنگی، بنیاد، انجمن و... در کازان مشغول فعالیت هستند. مردم تاتارستان دارای فرهنگ بومی خود هستند ودر طول سالهای حاکمیت کمونیستی نیز کوشیدهاند از فرهنگ بومی خود حفاظت کنند.
2- تحصیل در کازان:
کازان از زمانهای دور مهد علم و هنر بوده وبرخی از دانشمندان، هنرمندان و ادبای روسیه از جمله ماکسیم گورکی و تولستوی و... در این شهر زندگی میکردهاند. اینک کازان، قطبی علمی در کشور روسیه و مرکز بزرگ علوم و فرهنگ جمهوری تاتارستان است. در این شهر بیش از 30 مرکز و موسسه آموزش عالی وجود دارد. دانشگاه فدرال کازان بعد از دانشگاه دولتی مسکو و سن پترزبورگ سومین دانشگاه بزرگ روسیه به شمار میرود. و کتاب خانه دانشگاه علوم کازان بیش از چهار میلیون و 800 هزار جلد کتاب دارد.
دانشگاه فدرال کازان که از نظر قدمت دومین دانشگاه قدیمی در فدراسیون روسیه است در سال 1804تاسیس شده و در حال حاضر دارای 15 دانشکده، 3 انسیتو و دو شعبه در شهرهای نابرژنی و زلنودولسک میباشد. در این دانشگاه بیش از 16000 دانشجو در 42 رشته مختلف مشغول به تحصیل میباشند. در 100بخش مجموعا 1000 نفر با مدارک دکتری و پروفسور مشغول علم آموزی (هیئت علمی) هستند. بزرگانی در رشتههای گوناگون چون نیکلای لباچفسکی در هندسه و ریاضیات، لئو تولستوی در ادبیات و نویسندگی، لنین رهبر اتحاد جماهیر شوروی و... از فارغ التحصیلان و استادان این دانشگاه زیبا و بزرگ بودهاند. البته لنین خود از دانشجویان این دانشگاه بود که به دلیل فعالیتهای سیاسی اش از اخراج شدگان این دانشگاه محسوب میشود.
اساسا تاتارستان یکی از بزرگترین قطبهای آموزشی روسیه به حساب میآید. دانشمندان کازان و تاتارستان در حوزههای ریاضیات، مکانیک، فیزیک، شیمی، بیولوژی و زبان شناسی در جهان شناخته شدهاند.
. یکی از مراکز مهم علمی تاتارستان، آکادمی علوم این جمهوری بوده که شامل چند انسیتو آکادمیک میباشد. آکادمی علوم روسیه با قدمتی 283 ساله، از معدود مراکز علمی مهم جهان با چنین سابقه و پیشینه ای محسوب می گردد. که در هر جمهوری و مرکز استان شعبه دارد. اهمیت آن نه تنها به لحاظ تاریخی، بلکه از نقطه نظر تشکیلاتی و سیاسی نیز حائز توجه می باشد. این آکادمی یکی از بزرگترین ارگانهای سیاست گذاری علمی روسیه به شمار می رود .
اخذ پذیرش در دانشگاههای کازان:
گرفتن پذیرش از دانشگاههای کازان خیلی امر مشکلی نیست و با مکاتبه و رایزنی الکترونیک می توان مقدمات امر را فراهم نمود. البته چون تا بحال دانشجویان زیادی از ایران به این شهر نیامده اند تجربه زیادی در این مورد در دست نیست ولی حضور قابل توجه دانشجویان خارجی در دانشگاههای کازان نشان از سهولت اخذ پذیرش تحصیلی دارد . هر چند برای دانشجویان بورسیه اخذ پذیرش عموماً توسط رایزنی محترم علمی ایران در روسیه صورت می پذیرد.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش:
عموما هر دانشگاهی در سایت خود مدارک لازم را برای صدور مدارک پذیرش اعلام کرده اما بطور کلی مدارک زیر جزء ضروریات اخذ پذیرش می باشد:
1- اصل مدارک تحصیلی دانشگاهی ( یا کپی برابر با اصل که به تایید وزارت خارجه ایران و سفارت روسیه در تهران رسیده باشد) البته اصل مدارک هم باید تایید شود.
2- ترجمه رسمی مدارک دانشگاهی همراه ریز نمرات به زبان روسی که این هم باید به تایید مقامات فوق الذکر رسیده باشد.
3- کپی پاسپورت که حداقل اعتبار زمانی لازم را داشته باشد.
4- نامه تاییدیه یا سفارش حداقل یک یا دو استاد در ایران (به انگلیسی یا روسی)
5- نامه پشتیبان مالی ، برای دانشجویان بورسیه این نامه توسط وزارت علوم صادر می شود و برای دانشجویان آزاد شرایط خاص خود را دارد که در سایت دانشگاهها قابل دسترسی است.
6- و برخی مدارک دیگر که دانشگاهها در سایت های خود اعلام نموده اند.
دانشجو پس از اخذ پذیرش تحصیلی و دعوتنامه می تواند برای گرفتن ویزا به سفارت روسیه در تهران مراجعه نماید و در عرض کمتر از ده روز ویزای خود را دریافت نماید. که معمولا این ویزا سه ماهه است و دانشجو باید نسبت به خروج از کشور و ورود به روسیه در مدت درج شده در ویزا اقدام نماید ، در غیر اینصورت باید ویزای جدیدی اخذ نماید که فرایند زمان بر و هزینه بری است.
دوره زبان در دانشگاه فدرال کازان (پادفک):
معمولا دوره های زبان در این دانشگاه از اوایل سپتامبر شروع می شود و بهتر است که دانشجو از اول شروع دوره در کلاس ها حاضر باشد تا از دوره عقب نیافتد. دوره زبان آموزی 9 ماه طول می کشد. و تقریبا دانشجو هر روز حداقل سه تا پنج ساعت کلاس زبان روسی خواهد داشت که البته بعد از یک ترم کلاس هایی مثل تاریخ ، ادبیات ، اقتصاد ، ریاضی ، فیزیک و امثالهم به تناسب رشته تخصصی دانشجو برایشان برنامه ریزی می کنند که البته بیشتر حالت کمکی و تقویتی برای زبان دارد تا تخصصی و علمی.
پایان دوره که در خرداد ماه است دانشجو باید امتحان نهایی دوره زبان را بدهد که مثل همه زبان های خارجی شامل چهار مهارت اصلی است . ظاهرا و بنا به گفته مسئولین دانشگاه فدرال کازان مدارک و پاسخنامه های دانشجو برای ارزیابی به مسکو فرستاده می شود و پاسخ نهایی و مدرک دوره هم از آنجا صادر می شود.
شایان ذکر است که آموختن زبان روسی سختی ها ومشکلات خاص خود را دارد خصوصا وجود مباحث گرامری خاص زبان روسی به سختی های آن افزوده است و لازم است که دانشجو با جدیت تمام در این دوره و کلاس ها شرکت داشته باشد و تمام سعی خود را بر هر چه بهتر آموختن آن صرف نماید . چرا که بلافاصله بعد از دوره زبان و در ترم پس از آن کلاس ها و سمینار ها به زبان روسی و همراه دانشجویان روسی در یک کلاس و یک گروه برقرار خواهد شد. بعنوان مثال دانشجوی دوره دکتری در ترم اول که بعد از دوره زبان خواهد بود باید با سایر دانشجویان دوره دکتری روس زبان سر کلاس ها و سخنرانی ها و سمینار های علمی حاضر شده و امتحانات را هم تقریبا مثل آنها بدهد.
ضمنا توصیه می شود در صورت امکان پیش از عزیمت به روسیه تا حد امکان نسبت به یادگیری زبان روسی در ایران اقدام کنید. و حتما هنگام عزیمت به روسیه فرهنگ لغت روسی فارسی و فارسی روسی همراه خود داشته باشید.
بعد از دوره زبان:
بعد از پایان موفقیت آمیز دوره زبان روسی ، فرد رسماً بعنوان دانشجو پذیرفته می شود و طبق برنامه گروه و دانشکده و دانشگاه باید دوره را شروع و سپری کند. برای دانشجویان دوره دکتری در سال اول (توجه کنید که دوره زبان از نظر دانشگاه جزء سالهای تحصیل محسوب نمی شود به همین علت دانشجو بعد از دوره زبان بعنوان دانشجوی سال اول شناخته می شود) یک سری کلاس های نظری از جمله تاریخ و فلسفه علم ، روانشناسی آموزش عالی ، تعلیم وتربیت آموزش عالی ، زبان انگلیسی و در سال دوم کلاس های حقوق معنوی ، منابع اینترنتی ، و امثالهم در نظر گرفته می شود که دانشجو باید در آنها شرکت کرده و علاوه بر امتحان در هر کلاس برای هر موضوع هم باید تحقیقی نوشته و بعضاً ارائه نماید.
انتخاب موضوع تز و استاد راهنما:
در دانشگاه فدرال کازان معمولا دانشجوی خارجی در انتخاب استاد راهنما مشکلی ندارد . اگر خود او مایل باشد ، می تواند به دانشکده و گروه مربوطه مراجعه کرده و استاد راهنمای خود را انتخاب نماید که البته باید به تایید شورای آموزشی گروه برسد . ولی معمولا بدلیل عدم شناخت اساتید توسط دانشجویان خارجی و همچنین مشکل زبان در سال اول خود دانشگاه استادی را به دانشجو معرفی می کند و پس از معرفی اگر دانشجو موافقت داشته باشد می تواند بر روی موضوع تز با استاد راهنمای خود با مشورت پرداخته و موضوع را نهایی کرده و در شورای دانشکده از آن دفاع کرده وبه تصویب برسانند . مسئله انتخاب استاد راهنما و تز بهتر است که در سال اول یعنی در همان دوره زبان آموزی انجام شود که هم دانشجو استاد راهنمای خود را شناخته و هم موضوعش را سریعتر تصویب نماید و هم با تصویب موضوع تز و مشخص شدن استاد راهنما برای دانشجویان بورسیه فرایند تمدید حکم بورس تسریع گردد.
امتحانات و مقالات لازم :
برای دانشجوی دوره دکتری در دانشگاه فدرال کازان لازم است:
1- در طول دوره دکتری حداقل دو مقاله در مجلات علمی روسیه با موضوع تز خود به چاپ برسانید .( مجلات مورد نظر باید دارای درجه علمی BAK که بنوعی همان ISI روسی است باشد ) در صورت عدم چاپ مقاله اجازه دفاع از تز به دانشجو داده نمی شود.
2- دانشجو باید امتحانات فلسفه و تاریخ علم و زبان انگلیسی ( که این دو مهمترین امتحانات در میان سایر دورس نظری هستند ) را با موفقیت سپری نماید . البته سایر دروسی هم که در بالا ذکر شد شامل همین موضوع می شود ولی با شدت کمتر!
3- دانشجو باید از عهده امتحان جامع در رشته خود که معمولا در پایان سال دوم دوره دکتری اخذ می شود بر آید.
4- دانشجو باید حداقل هر سال در یک کنفرانس علمی مربوط به موضوع تز و رشته خود شرکت نموده و در صورت امکان مقاله ارائه نماید.
3- زندگی در کازان
با توجه به توصیفاتی که در ابتدای این راهنما درباره جنبه های مختلف شهر کازان ، مثل آب و هوا ، فرهنگ و شرایط دیگر آمد و با توجه به تجربه یکسال و نیم زندگی دانشجویی بنده در این شهر مطالب زیر را در حوزه اقامت و زندگی در این شهر ارائه می نمایم :
اقامت و محل اسکان:
بحث محل اسکان و اقامت در روسیه از مسائلی است که همیشه دانشجویان ایرانی و خصوصاً دانشجویان متاهل در این زمینه با مشکلاتی مواجه هستند . در دانشگاه فدرال کازان خوابگاههای دانشجویی زیادی وجود دارد خصوصاً بدلیل برگزاری المپیک دانشجویی در سال 2013 در این شهر ، همه امور این شهر به سرعت در حال توسعه است از جمله بحث خوابگاه سازی که بی ارتباط به اسکان دانشجویان حاضر در المپیک که از سرتاسر دنیا حضور خواهند داشت نیست . اخیرا خوابگاهی با امکانات خوب و بصورت واحد های مستقل افتتاح شده که متاسفانه در زمینه واگذاری به متاهلین با مشکلاتی مواجه هستیم و آنها تا کنون حاضر به واگذاری به دانشجوی متاهل خصوصا دانشجویی که دارای فرزند باشد نشده اند . البته در زمینه واگذاری اتاق در سایر خوابگاههای دانشگاه که در سطح شهر واقع شده اند مشکلی وجود ندارد . ولی بدلیل عدم وجود سرویس های بهداشتی و حمام و آشپزخانه مجزا و مسائل دینی و فرهنگی که برای ما ایرانی از اهمیت خاصی برخوردار است اسکان دانشجو با خانواده در این خوابگاهها قدری مشکل به نظر می رسد به طوری که هنوز هیچ دانشجوی ایرانی در این شهر ( در صورت تاهل) از خوابگاه استفاده نکرده است! اما برای دانشجویان مجرد در این زمینه تقریبا هیچ مشکلی نیست و حتی در خوابگاههای جدید که وصف آن در بالا رفت برای هر نفر یک اتاق کوچک در یک سوئیت دو نفره در اختیار قرار می دهند.
اما دانشجوی متاهل و دارای فرزند اگر قصد داشته باشد که آپارتمانی اجاره نماید ( که ظاهرا چاره ای هم جز این نیست) باید به نکات زیر توجه نماید:
آپارتمانها با توجه به دوری و نزدیکی از مرکز شهر ، نوساز یا قدیمی بودن، امکانات موجود در داخل آپارتمان و برخی دیگر از سایر آیتم ها دارای اجاره بهای متفاوتی هستند .
بعنوان مثال در سال جاری یک آپارتمان حدوداً 60 متری در مرکز شهر ( یعنی در نزدیک دانشگاه با امکان تردد پیاده به دانشگاه یا حداکثر دو یا سه ایستگاه تا دانشگاه) که نوساز باشد و امکانات مبله آن هم قابل قبول باشد تقریبا در هر ماه بین 18000 تا 22000 روبل می باشد . که این مبلغ در مقایسه با شهر هایی مثل مسکو عالی است ! چرا که در شهر مسکو اجاره چنین مکانی از عهده یک دانشجو خارج است! البته در مقایسه با توان مالی یک دانشجو...!؟
البته با توجه به خواست و سلیقه دانشجو این مبلغ با توجه به فاکتورهایی که برای آپارتمانها ذکر شد قابلیت افزایش یا کاهش دارد . یعنی هر چه آپارتمان از مرکز شهر دورتر و کوچکتر و با امکانات کمتر باشد قاعدتاً ارزانتر است .اما تصور آپارتمان قابل سکونت که دارای حداقل های لازم باشد کمتر از 13000 روبل تقریباً سخت است.
در شهر کازان برای اجاره آپارتمان باید از طریق بنگاههای معاملاتی اقدام کرد که آنها پس از پیدا کردن آپارتمان مورد نظر شما و عقد قرار داد که عموما 11 ماهه بسته می شود مبلغ 50 درصد اجاره یک ماه را از شما بعنوان حق الزحمه خود دریافت خواهند کرد. پس توصیه می شود با توجه به اینکه مبلغ کمیسیون قابل توجه است در انتخاب منزل دقت کنید که در صورت تعویض محل اسکان دوباره متحمل این هزینه خواهید شد.
در آپارتمانهای اجاره ای معمولا امکانات اولیه زندگی شامل : مبلمان، تخت خواب با ملحقات آن ، ظروف آشپزخانه ، یخچال ، تلویزیون ، میز غذا خوری ، کمد لباس ، ماشین لباسشویی ، اتو ، و بعضا فرش و موکت موجود می باشد و مطابق توافق مستاجر و صاحب خانه ، پرداخت هزینه های انرژی شامل آب و برق و گاز و گرمایش می تواند بر عهده هر یک از طرفین باشد که معمولا در این مورد ما سعی می کنیم بر عهده صاحب خانه باشد البته بدون افزایش اجاره بهاء منزل.
هزینه های جاری:
بطور کلی هزینه های جاری (خوراک و پوشاک و حمل ونقل ) در شهر کازان بالاست. صد البته در مقایسه با شهر مسکو چندان گران نیست ولی در مقایسه با ایران می توان گفت در سال جاری تقریبا قیمت مواد خوراکی بیش از دو برابر ایران است. خصوصا میوه و سبزیجات . البته در فصل تابستان این اقلام قیمت مناسبتری دارند ولی با شروع فصل سرما افزایش قیمت در این اقلام بوضوح دیده می شود.
اگر خواسته باشم مبلغ مشخصی برای هزینه های جاری در این شهر برای هر ماه بدست خواننده بدهم باید عرض کنم که این امر بسته به سطح زندگی که افراد برای خود انتخاب کرده ودر نظر می گیرند متفاوت است اما یک زندگی معمولی دانشجویی! که کم و کسر قابل توجهی هم نداشته باشد برای یک خانواده سه نفره با مبلغی در حدود 15000 تا 2000 روبل قابل تامین است.
در زمینه خوراک و پوشاک عموما هموطنان دانشجو سوالاتی دارند در این زمینه که آیا لازم است چیزی با خود بیاورند یا نه که می توان گفت تقریبا چیز خاصی نیاز نیست و همه اقلام مورد نیاز اینجا در دسترس است . البته اگر کسی به لیمو عمانی! علاقه زیادی دارد با خود بیاورد چون در کازان یافت نمی شود . وصد البته زعفران و گلاب ایرانی و شاید گیاهان دارویی و چیز هایی شبیه به این که در همه جای دنیا هر ایرانی که برای زندگی می رود با خود می برد آوردنش به اینجا طبیعی است . بدلیل گرانی سبزی و البته محدودیت در وجود انواع آن وعلاقه ما ایرانی ها به قورمه سبزی پیشنهاد می شود مقداری سبزی خشک شده برای این موضوع با خود بیاورید! برای تهیه گوشت وفرآورده های حلال هم در این شهر با مشکلی مواجه نخواهید بود . بیشتر فروشگاهها مرغ حلال (البته یخ زده) سوسیس و کالباس حلال دارند ولی برای تهیه گوشت قرمز و مرغ حلال تازه باید به بازار مرکزی شهر مراجعه نمایید.
ضمناً توصیه می شود بدلیل قیمت بالای دارو در روسیه تا حد امکان دارو های مورد نیاز خودتان را همراه داشته باشید. خصوصا داروهایی که برای فرزندانتان استفاده می کنید.
امنیت:
یکی از دغدغه های جدی دانشجویان ایرانی که عازم روسیه می شوند بحث امنیت است و برخلاف آنچه در مسکو و سنت پترزبورگ می گذرد شما در کازان از امنیت بالایی برخوردار خواهید بود و تقریبا هیچ گونه تهدیدی از جنس تهدیدات مسکو اینجا در کمین شما نخواهد بود. هر چند در مسکو و شهر های شبیه به آن هم با وجود برخی مشکلات امنیتی تا کنون مسئله حادی برای ایرانی ها پیش نیامده ولی مسئله امنیت روانی که در مسکو تقریبا پایین است در اینجا بسیار بالاست. بنده در مدت حضور خود در این شهر با کوچکترین تهدید یا بی احترامی مواجه نشده ام و خانواده بنده به تنهایی بهمراه فرزند بدون هیچ گونه واهمه ای و با امنیت روانی تقریباً کاملی هر جا که علاقه داشته باشند می توانند بروند . البته طبیعی است شهروند خارجی باید کلیه مراتب امنیتی را درباره خود وخانواده اش مراعات نماید از رعایت قوانین جاری تا رعایت توصیه های امنیتی سفارت خانه و کنسولگری ایران و همراه داشتن همیشگی مدارک شناسایی خود.
ارتباطات:
یکی از مسائل مهمی که برای دانشجویان ایرانی و خانواده اشان که در خارج از ایران زندگی می کنند وجود دارد بحث برقراری ارتباط با اقوام در ایران است. اینجا بدلیل شرایط خاص آب و هوایی که دارد تقریبا خانواده ها شش ماه از سال از قدم زدن و تفریح در محیط باز محروم هستند یا بسختی و تحمل سرما می توانند بهره مند شوند لذا نیاز به برقراری ارتباطات عاطفی با اقوام بیشتر احساس می شود.
در این زمینه بهر گیری از امکانات ارتباطات اینترنتی به صرفه ترین و بهترین راه است . استفاده از نرم افزار های موجود مثل اسکایپ یا چت روم ها مناسب به نظر می رسد . در این زمینه توصیه می شود در صورت امکان اقوام شما نیز در ایران سعی کنند به امکانات اینترنت پر سرعت متصل شوند تا برقراری ارتباط صوتی و تصویری بشکل رایگان برای شما میسر شود در غیر اینصورت مجبور هستید از تلفن اینترنتی استفاده کنید که تقریباً نرخ هر دقیقه مکالمه 10 سنت یورویی است. که البته در مقایسه با قیمت مکالمه با تلفن همراه که بیش از 7 برابر است به صرفه به نظر می رسد.
در این شهر دسترسی به اینترنت با سرعت مناسب امری بسیار آسان است چه آنکه اکثر خانه ها متصل به اینترنت پرسرعت هستند و در غیر اینصورت امر اتصال آن خیلی کار مشکلی نیست و با هزینه ماهانه 400 روبل شما می توانید از اینترنت پر سرعت استفاده کنید. البته اینترنت سیار هم که به شکل مودم سیار در دسترس بوده و در هر مکانی که لپ تاب شما باشد قابل استفاده است.
سیم کارت تلفن همراه هم تقریبا رایگان است و پس از تهیه آن می توانید از آن استفاده نمایید وبرای شارژ آن هم از طریق پایانه های الکترونیکی که در همه جای شهر قابل دسترسی می توانید اقدام کنید.
اگر دانشجویی کامپیوتر همراه (لپ تاب) ندارد یا بنا دارد مدل جدیدتری را تهیه کند توصیه می شود این اقدام را در شهر کازان انجام دهد . چرا که هم گارانتی های ضمانتی یک یا چند ساله معتبر دارند و هم ویندوز های روسی و اورجینال و البته با قیمتی برابر وبعضاً کمتر از ایران.
اشتغالات خانواده :
همانطور که پیشتر اشاره شد بدلیل شرایط خاص اقلیمی در کازان و کلا در روسیه باید برای مشغول بودن خانواده ها فکری کرد. متاسفانه اینجا امکان اشتغال برای خانواده ای که قصد کار دارد فراهم نیست ولی سایر امکانها مثل ادامه تحصیل و آموزش های جانبی فراهم کرد .لذا اگر همسر شما قصد ادامه تحصیل دارند نسبت به آماده سازی مدارک تحصیلی ایشان نیز اقدام کنید.
یکی از مشکلاتی که خود روس ها هم با آن مواجه هستند بحث مهد کودک است که متاسفانه بدلایل مختلف پیدا کردن جا برای ثبت نام فرزندان در مهد کودک یک مشکل جدی است و حتی می توان گفت باید بیش از یک سال در نوبت و انتظار بمانید. هر چند در صورتی که دانشجو و همسرش هر دو در دانشگاه تحصیل کنند امکان پیدا کردن جا بیشتر است.
ضمنا در اینجا مدرسه ایرانی هم وجود ندارد و اگر دانشجویی فرزندی دارد که در سن مدرسه است ظاهرا چاره ای جز فرستادن به مدرسه روسی ندارد!
حمل ونقل:
در شهر کازان حمل نقل مثل اکثر شهر های دنیا با وسایل نقلیه عمومی و شخصی صورت می پذیرد . مترو ، اتوبوس ، تراموا و تاکسی ارکان حمل و نقل عمومی در شهر کازان هستند .
تا یکسال قبل ترافیک زیادی در شهر کازان وجود نداشت ولی در طی یکسال گذشته به سرعت بر تعداد ماشین های شخصی افزوده شده و در برخی از خیابان های اصلی و ساعات خاصی بعضاً شما با ترافیک مختصری مواجه خواهید بود.
اگر دانشجویی قصد خرید اتومبیل دارد توصیه می شود که حتما نسبت به اخذ گواهینامه رانندگی بین المللی در ایران اقدام نموده و همراه خود داشته باشد.
یکی از مسائل دیگر در بحث حمل ونقل مربوط به رفت وآمدها به ایران است. از شهر کازان به شهر های ایران پرواز مستقیم وجود ندارد و در حال حاضر مسیر کازان- مسکو – تهران ارزانترین مسیر است. که مسیر کازان – مسکو را با اتوبوس یا قطار می توان طی کرد و از مسکو تا تهران فقط می توان هوایی طی مسیر کرد.
توصیه هایی در مورد کتب مورد نیاز:
با توجه به اینکه آموزش زبان روسی از ابتدا به زبان روسی و البته بسیار بسیار اندک در مواقع اضطرار به زبان انگلیسی صورت می گیرد و با عنایت به مباحث سنگین گرامری زبان روسیه توصیه می شود کتابهای آموزش زبان روسی و کتابهایی که در زمینه گرامر زبان روسی از سطح پایه تا پیشرفته نوشته شده اند تهیه نموده و همراه خود بیاوردید.
ضمنا برخی کتب تخصصی و پایه ای رشته خودتان هم بعدها به کارتان خواهد آمد
کتاب مقدس قرآن اینجا در رایزنی فرهنگی و کنسولگری وجود دارد ولی اگر هر دانشجو با خود قرآن و نهج البلاغه و مفاتیح همراه داشته باشد بهتر است. مهر و جانماز و قبله نما هم که حتماً جزء لوازم شخصی شما محسوب می شود و همیشه همراهتان است.
منابع مورد استفاده:
1- گزارش توجیهی جمهوری تاتارستان ، منتشر شده توسط سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در کازان
2- سفرنامه تاتارستان، منتشر شده توسط رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه
3- جزوه معرفی تاتارستان ، منتشر شده توسط وابستگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کازان
تهیه و تنظیم:
مهدی واحدی
مسئول و دبیر تشکیلات اولین دوره انجمن اسلامی دانشجویان کازان
دانشجوی بورسیه دوره دکتری دانشگاه فدرال کازان در رشته تکنولوژی آموزشی